Linfrø, frø av planter tilhørende linfamilien, er glinsende brune, 6–8 mm lange og flattrykt ovale. Linfrø er fra gammelt av brukt som avføringsmiddel. Av linfrø presses linolje til bl.a. malingsindustrien. Pressingen kombineres undertiden med ekstraksjon. Restene fra pressingen brukes som fôr, linfrømel, for drøvtyggere.

Linfrø brukes i dag mye som tilsetning i brød, f.eks. i linfrøkneipp. Linfrø inneholder ca. 8 % fett, hvorav 72 % utgjøres av flerumettede fettsyrer. Linolensyre som er en omega-tre-fettsyre (18:3, omega 3), utgjør ca. 56 % av totalfettet og linfrø er dermed en vegetabilsk kilde til omega-tre-fettsyrer. 100 g linfrø inneholder 16,5 g linolensyre.

I medisinen kan linfrø, semen lini, brukes ved forstoppelse. Når frøene kommer ned i tarmen, svulmer de opp og stimulerer tarmvirksomheten. Samme virkning har «loppefrø».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.