loppefrø

Hele, mørke loppefrø fra Plantago afra.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Loppefrø er frø fra enkelte planter i kjempeslekta. Loppefrø benyttes ved treg mage og for å forebygge forstoppelse ved å øke mengden tarminnhold. Frøene er oftest 2–3,5 millimeter lange og skinnende mørkebrune.

Faktaboks

Etymologi

psyllium, fra gresk for loppe

Også kjent som

semen psylli, psyllium, ispagula

Virkning

Ved stort tarminnhold stimuleres tarmbevegelse (peristaltikk) som gir avføring. Ved forstoppelse er ofte passasjen av tarminnholdet langsom og stimulering er begrenset. Loppefrø virker ved å øke volumet av tarminnholdet. Fibre i loppefrø svulmer opp i endetarmen og volumøkningen stimulerer tarmveggen. Loppefrø inneholder også små mengder innholdsstoffer som stimulerer tarmveggen direkte. Denne effekten kan forklare hvorfor loppefrø virker bedre enn andre liknende avføringsmidler. Loppefrø har tilsvarende volumøkende effekt som linfrø.

Loppefrøs virkningsmåte ved diaré er ikke godt kjent, men antas å komme fra binding av vann ved svelling, samt fra andre stoffer i frøene som motvirker aktiviteten i tarmveggen.

Bruk

Loppefrø benyttes som middel mot treg mage og forstoppelse. Middelet gir en lavbløt avføring og benyttes særlig hvor endetarmen er sår (ved hemoroider eller operasjoner i endetarmen). Normalt tas 2–3 pulverdoser loppefrø per dag. Daglig dose varierer med styrken på pulveret. Pulveret røres ut i vann eller annen væske. Det tar én til tre dager før effekten oppnås og doseringen kan økes hvis effekten ikke er tilstrekkelig.

Gravide og ammende kan fritt bruke loppefrø ved treg mage.

Loppefrø kan også benyttes ved behandling av diaré. Ved behandling av diaré tas legemiddelet med svært lite vann.

Preparater

Kun ett legemiddel i Norge er registrert med loppefrø (Vi-Siblin). Frøene er klassifisert som handelsvare og som veletablert plantebasert legemiddel og selges av helsekostforretninger.

Bivirkninger

Bivirkninger ved høyere doser er gass (flatulens) og forstoppelse. Forstoppelse forekommer ofte dersom væskeinntaket ikke er tilstrekkelig. Loppefrø kan påvirke opptak fra tarmen, og bør derfor ikke tas samtidig med andre legemidler.

Systematikk

Loppefrø kommer fra flere taksa av Plantago (P.). Viktigst er P. psyllium som nå har akseptert navn P. afra. En annen art er P. ovata med synonymene P. ispaghula og P. insularis. En tredje art er greinkjempe, P. indica, som av og til er funnet på skrotemark i Norge, men opprinnelig kommer arten fra Middelhavsområdet. Denne arten er også kjent under navnet P. arenaria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg