Lilium lancifolium
Lilium lancifolium
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Lilium regale
Lilium regale
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Liljeslekta er en slekt i liljefamilien.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Dette er urter som har stor løk med grove skjell. Planene har mange blad som sitter i skrue eller krans rundt en høy, opprett stengel. Blomstene sitter enkeltvis eller noen få sammen i skjerm eller klase.

Det finnes omkring 150 arter, derav mange vakre prydplanter dyrket som stueplanter eller hageplanter. Ingen arter i slekten finnes naturlig i Norge, men tre arter finnes ofte forvillet; krøll-lilje (eller martagon lilje, Lilium martagon), brannlilje (Lilium bulbiferum) og tigerlilje (Lilium lancifolium). Liljer er også populære som snittblomster, spesielt kjent er Märtha-liljen (Lilium longiflorum, også kalt Trompetlilje) som kronprinsesse Märtha hadde i brudebuketten sin.

Lilje er et gammelt plantenavn, ofte omtalt i oldtiden, blant annet hos Homer og i Bibelen. Både den gang og helt til vår tid ble det imidlertid ofte brukt også om helt andre planter enn de som hører til liljefamilien, jamfør vannliljer om nøkkeroser, berglilje om bergfrue, sverdlilje, fredslilje, sandlilje, påskelilje, pinselilje og andre.

I kristendommen symboliserer liljen den oppstandne Jesus, og derfor kalles den easterlily i den engelsktalende del av verden, den må ikke forveksles med vår påskelilje, som er en hovedsaklig gulblomstrende art i påskeliljefamlilien (Amaryllidaceae).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

liljeslekta
Lilium
Artsdatabanken-ID
99581
GBIF-ID
2752977

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg