Lovforarbeid er et dokument som er blitt til som ledd i forberedelsen av en lov, og som ofte brukes av domstoler og andre rettsanvendere når de skal tolke lovens tekst (se juridisk tolking).

De viktigste forarbeidene er:

Til forarbeidene hører også dokumenter som er blitt til før utarbeidelsen av lovproposisjonen, som NOUer, ekspertkomitéinnstillinger og høringsnotater.

Formål

Forarbeidene kan fylle flere lovtolkingsformål. De kan illustrere den faktiske bakgrunnen til loven, også kalt historia facti. Viktigere er hva forarbeidene kan si lovtolkeren om hva som er lovens formål. Endelig kan forarbeidene forklare ord og vendinger som står i lovparagrafene.

Samtidig kan lovforarbeider til én lov utgjøre etterarbeider til en annen lov, som er blitt vedtatt tidligere.

Ulike typer av lovforarbeider kan ha ulik vekt, alt etter omstendighetene.

Tidligere var Stortinget delt i to kammer. Lovproposisjoner fra lagtinget het Stortingsproposisjoner mens de fra Odelstinget het Odelstingsproposisjoner.

Historie

Stortinget var fram til høsten 2009 delt i to avdelinger, Odelstinget og Lagtinget. Lovvedtak ble truffet først i Odelstinget og deretter i Lagtinget.

  • Forlagene til lovvedtak ble kalt Odelstingsproposisjoner (Ot.prp.)
  • Innstillinger til Stortinget ble kalt Innstillinger til Odelstinget.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur:

  • Boe, Erik M.: Innføring i juss, 3. utgave, 2010
  • Boe, Erik M.: Grunnleggende juridisk metode, 4. utgave, 2020
  • Mæhle, Synne Sæther og Ragna Aarli: Fra lov til rett, 2017

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Burde kanskje endre tittel til Lovforarbeider? Søkte på lovforabeid(er) og fikk ikke treff; trodde først at leksikonet ikke hadde noe oppslag på det. Gikk deretter inn via kategoritreet og fant denne.

svarte Jon Gisle

God idè!Jon Gisle

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg