Lakse- og innlandsfiskloven er en norsk lov som regulerer anadrome laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye, det vil si fisk som vandrer mellom sjø og ferskvann og er avhengig av ferskvann for å reprodusere seg) og innlandsfisk (all annen fisk i vassdrag medregnet ål og kreps).

Faktaboks

Fullt navn
Lov om laksefisk og innlandsfisk mv.
Kortnavn
Lakse- og innlandsfiskloven
Forkortelse
laksfl.
Også kjent som
lov av 15. mai 1992 nr. 47 om laks- og innlandsfisk mv.
Lovdata-ID
NL/lov/1992-05-15-47

Lovens innhold

Lakse- og innlandsfiskloven bygger på et fredningsprinsipp. Dette innebærer forbud mot alt fiske etter de arter som er omfattet, med mindre det motsatte er uttrykkelig uttalt. Alt fiske etter anadrome laksefisk i både sjø og vassdrag er forbudt, dersom det ikke er uttrykkelig tillatt. Loven bygger på et motsatt utgangspunkt enn det havressurslova gjør. Der er regelen at alt fiske er tillatt dersom det ikke er uttrykkelig forbudt.

I tillegg til at loven freder anadrome laksefisk og annen fisk i vassdrag eller deler av vassdrag hvor det går anadrome laksefisk; oppstiller den forbud mot import av levende anadrome laksefisk, innlandsfisk, rogn eller unger av slik fisk eller næringsdyr for fisk; den forbyr utsetting av fisk eller iverksetting av kultiveringstiltak uten tillatelse; den forbyr visse fiske- og avlivningsmetoder og inneholder bestemmelser om fiskerett, kontroll og oppsyn m.m.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg