Kvantumskontrakter er avtaler om godsbefordring med skip, hvorved bortfrakteren påtar seg å besørge transport av et større kvantum last over et visst tidsrom og ved hjelp av forskjellige skip.

Faktaboks

Uttale
kvˈantumskontrakter

Eksempel. En bortfrakter påtar seg å frakte 400 000 tonn kull fra havn A til havn B, fordelt over en treårsperiode, med skip av nærmere angitt art og størrelse, og til avtalt frakt per transportert enhet.

Kontraktene omtales også som contracts of affreightment («coa»). Sjøloven inneholder regler om kvantumskontrakter i §§ 362–371; det foreligger også forskjellige standard certepartier for slike avtaler, blant annet Volcoa for tørrlast og Intercoa for oljelaster.

Ved kvantumskontrakter kan importører av råvarer og drivstoff sikre sitt transportbehov til avtalte priser for en viss periode. Bortfrakteren kan ta sikte på å utføre transportene med egne skip, men han kan også helt eller delvis oppfylle avtalen med skip som han selv har befraktet på reise- eller tidscerteparti. Det er hans risiko at den nødvendige tonnasje kan skaffes; forliser det skip han har beregnet å oppfylle en deltransport med, må han slutte inn et annet skip, kanskje til en markedsfrakt som ligger betraktelig over den frakt han selv kan kreve under kvantumskontrakten.

Fra et visst tidspunkt knyttes imidlertid risikoen til det enkelte skip som bortfrakteren setter inn; etter § 367 inntrer en slik «konsentrasjon» av hans forpliktelse når han «nominerer» skipet, det vil si gir befrakteren melding om at skipet skal ta en last under kontrakten. Går skipet tapt ved et kasuelt havari etter dette tidspunkt, frigjøres bortfrakteren for en tilsvarende del av sin transportforpliktelse.

For den enkelte reise gjelder reglene om vanlig reisebefraktning, gjerne slik at det i kvantumskontrakten henvises til bestemmelsene i et standard reisecerteparti for transport av vedkommende vare.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Falkanger, Thor & Hans Jacob Bull: Innføring i sjørett, 6. utg., 2004, isbn 82-90260-46-6

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg