Gods kan fraktes som gass, væske eller i fast form. Tilstanden har stor betydning for risiko for uhell og skader. Godsets egenvekt har betydning for transportmiddelets lastekapasitet, som måles både i vekt og volum. De fleste godstyper er ømfintlig for fuktighet. Feil temperatur kan også skade godset og i noen tilfelle være helseskadelig. Lukt og smak kan skade gods og føre til at de må vrakes.
Mange typer gods må behandles med størst mulig varsomhet. Det kan være varer av meget høy verdi, ømfintlige varer for ytre påvirkning og andre påkjenninger som fører til at transporten av godset må avbrytes. Farlig gods er flere typer gods som kan utgjøre ekstrem risiko. Det gjelder brannfarlige væsker, eksplosiver, gasser, med flere.
Gods i bulk har vanligvis fast egenvekt og lik størrelse (for eksempel korn) og flyttes ved hjelp av spesialutstyr. Kollivekten er vekten per enhet, for eksempel per pakke, kasse eller pall. Størrelsen på kolli avhenger av om det skal håndteres manuelt eller maskinelt. Likeså kollistørrelsen. Er det for stort og veier for mye for manuell håndtering, så må man bruke maskiner tilpasset godset. Mekanisert håndtering gjør at hele paller kan flyttes raskt ved hjelp av truck.
Pallhøyden avhenger av godssammensetningen og hvordan det skal håndteres i container, laste- eller varebil. I all transport handler det om å få best mulig utnyttelse av volum og vekt. Transportens oppgave er å håndtere rett vare, i rett mengde og i rett tilstand. I tillegg skal levering skje til rett mottaker til rett tid.
Pakker er en egen kategori gods som kan variere i mål og vekt. Normalt vil vekten variere opp mot 90 kg. Noen speditører benytter 35 kg som grense for pakker, men det finnes også kategorier på inntil 70 kg og 90 kg. Vekten påvirker transportprisen. I landtransport er de mest brukte vektintervallene 0–30 kg, 30–60 kg og 60–90 kg. Tilsvarende gjelder også for flytransport. Pakker kan også defineres som ekspresspakker, levering neste dag eller etter standard vilkår. Pakkers transportpris varierer også med avstand innlands og utenlands.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.