gods

Gods kan ha mange formater og forskjellig vekt.

Artikkelstart

Gods er i transportteknisk betydning fysiske gjenstander og varer som kan transporteres. Godstransport forutsetter at det er varer som produseres og forbrukes.

Vareegenskaper

Alle typer gods har spesielle egenskaper som skal bevares under transport, for eksempel temperaturregulerte varer som mat og medisiner. Alle typer gods har visse transporttekniske egenskaper som påvirker valg av transportmåte, krav til transportutstyr og håndtering. Eksempel på slike transporttekniske egenskaper er blant annet vekt, ømfintlighet for fuktighet, temperatur, lukt, smak, forurensning og mekanisk påkjenning.

Godsets form

Gods kan fraktes som gass, væske eller i fast form. Tilstanden har stor betydning for risiko for uhell og skader. Godsets egenvekt har betydning for transportmiddelets lastekapasitet, som måles både i vekt og volum. De fleste godstyper er ømfintlig for fuktighet. Feil temperatur kan også skade godset og i noen tilfelle være helseskadelig. Lukt og smak kan skade gods og føre til at de må vrakes.

Mange typer gods må behandles med størst mulig varsomhet. Det kan være varer av meget høy verdi, ømfintlige varer for ytre påvirkning og andre påkjenninger som fører til at transporten av godset må avbrytes. Farlig gods er flere typer gods som kan utgjøre ekstrem risiko. Det gjelder brannfarlige væsker, eksplosiver, gasser, med flere.

Gods i bulk har vanligvis fast egenvekt og lik størrelse (for eksempel korn) og flyttes ved hjelp av spesialutstyr. Kollivekten er vekten per enhet, for eksempel per pakke, kasse eller pall. Størrelsen på kolli avhenger av om det skal håndteres manuelt eller maskinelt. Likeså kollistørrelsen. Er det for stort og veier for mye for manuell håndtering, så må man bruke maskiner tilpasset godset. Mekanisert håndtering gjør at hele paller kan flyttes raskt ved hjelp av truck.

Pallhøyden avhenger av godssammensetningen og hvordan det skal håndteres i container, laste- eller varebil. I all transport handler det om å få best mulig utnyttelse av volum og vekt. Transportens oppgave er å håndtere rett vare, i rett mengde og i rett tilstand. I tillegg skal levering skje til rett mottaker til rett tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg