Algerie

Tassili er et fjellparti i det sentrale Sahara. Her ble det i 1933 gjort rike funn av hulemalerier datert til yngre steinalder og til tiden omkring Kristi fødsel. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Hulemaleri i Tassili

Figurmaleri utført i rødt fra en av hulene.

Hulemaleri i Tassili
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Byene langs kysten og i lavlandet i Algerie har hatt en sammenhengende bosetning gjennom ulike kulturer, men det er vanskelig å se klare og tydelige spor før romertiden.

I Thamugadi (Timgad) i det østlige Algerie finnes rike arkeologiske minnesmerker fra romersk tid. Utgravningene herfra viser at de romerske byplanene i Nord-Afrika hadde klarere greske trekk enn hva man finner i Italia. Et særtrekk ved nordafrikanske romerske basilikaer er at de har svært mange skip, for eksempel åtte sideskip i Karthago og fire i Orléansville. Den bysantinske perioden har ikke etterlatt seg nevneverdige arkitektoniske monumenter eller andre kunstskatter.

Etter den arabiske invasjonen oppstod det nær kontakt med både det mauriske Spania og de østlige muslimske områdene, og det fører til en kunstnerisk og kulturell blomstringsperiode. Bygg med de flikete buene og den dryppsteinslignende dekoren, som er så typisk for den mauriske arkitekturen i Spania, ble laget fra tidlig 1100-tall. Fra 1200- og 1300-tallet finnes det bevart mange moskeer og madrasaer og andre store byggverk, blant annet i Tlemcen, Kalaa og Bougie.

Moderne billedkunst er sterkt påvirket av fransk kunst. Mange franske kunstnere har bodd og arbeidet i Algerie, blant andre Delacroix. Det finnes museer som har store samlinger med fransk kunst. Det er også etablert kunstakademier etter fransk mønster. Moderne algeriske kunstnere har forsøkt å kombinere de vestlige impulsene med den islamske kulturen. Mohammed Khadda er en pioner med sin bruk av arabisk kalligrafi. Andre har hentet inspirasjon fra nordafrikansk folkekunst, for eksempel maleren Baya Mahieddine (født 1931).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg