I planteceller forekommer ofte krystaller. Vanligst er kalsiumoksalat, men krystaller av andre kalsiumsalter, kiselsyre, karoten med mer forekommer også. De kan opptre i alle deler av planten, men finnes især i margen og barken.

Faktaboks

Uttale
krystˈall
Etymologi
av gresk ‘is’, også brukt om bergkrystall, som i oldtiden ble oppfattet som forsteinet is

Formen veksler sterkt. Enkeltkrystaller, for eksempel i form av staver eller tvillingkrystaller (korsformet), finnes blant annet i løkskjell. Sammensatte krystaller kan bestå av bunter med nåleformede enkeltkrystaller, rafider, især i parenkymceller hos enfrøbladede planter. Druser er stjerneformede krystallsamlinger, som særlig finnes i margen og barken i stengler og stammer.

Cystolitter, hos for eksempel ficusarter, er stilkete, krystallignende dannelser som rager inn i bladcellene fra celleveggen. De består av kalsiumkarbonat omgitt av et cellulosenettverk. Krystallene må i de fleste tilfeller antagelig betraktes som avfallsprodukter ved stoffomsetningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg