Kreosot, fellesbetegnelse på tjære av steinkull eller trevirke. Navnet har det fått fordi det oljeaktige produktet som fremkom ved destillasjon av tre hadde en lukt som minnet om røkt kjøtt. Betegnelsen benyttes nå mest i forbindelse med den steinkulltjæren som brukes til trykkimpregnering av tre.

Faktaboks

Uttale
kreosˈot
Etymologi
av gresk ‘kjøtt’ og ‘bevarer’

Kreosot er brun-svart, har karakteristisk lukt, inneholder ca. 150 forskjellige organiske forbindelser. Det koker ved temperaturer mellom 200 og 400 °C.

Kreosot virker giftig overfor råtesopper og treborende insekter. I fortynnede løsninger kan kreosot brukes som beis til overflatebehandling av tre.

Bøketrekreosot

Den opprinnelige kreosot var en gulaktig væske med brennende smak og røklignende lukt og ble gjerne utvunnet ved destillasjon av tjære fra bøk. Denne typen kreosot inneholder flere fenoler og virker derfor antiseptisk. Bøketrekreosot har liten betydning som impregneringsmiddel for tre, men i spesielt renset form har den hatt en viss medisinsk anvendelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg