Kreftkjuke, Inonotus obliquus, soppart i slekten brunkjuker. Vokser parasittiskbjørk. Har lang historie som folkemedisin under navnet chaga og selges i dag som helseprodukt i Nord-Amerika.

Vokser bare på bjørk, hvor den på den levende verten danner harde og uregelmessige, svartbrune, sterile utvekster (svulster). Dette stadium kan vare i opptil 25 år før verten omsider dør på grunn av angrepet.

Sommeren etter sprekker barken opp og eksponerer et sporedannende nesten vertikalt brunt porelag. Det inneholder spesielle stoffer eller sender ut spesielle dufter som meget raskt tiltrekker seg forskjellige biller som i løpet av noen dager spiser opp porelaget. En antar dette er et ledd i sporespredningen.

Det fertile porelaget dannes bare en eneste gang og nesten alltid på stående stammer (obliquus betyr skråttstilt derav det latinske navnet). Det var først i 1938 at en oppdaget at den svarte svulsten og det brune porelaget på det døde stående treet var to faser av den samme soppen.

Arten er helt bundet til bjørk og følger verten over alt i Norge og på den nordlige halvkule. Det er nærstående arter på andre vertstrær.

De svarte svulstene har en lang kulturhistorie som medisin i Russland hvor det fins skriftlig kilder fra omkring 1600 som omtaler bruken av dem under navnet chaga. Den som særlig gjorde soppen kjent utenfor Russland, var Aleksandr Solzjenitsyn som forteller at hovedpersonen i boken ”Kreftavdelingen” bruker chaga som kreftmedisin. Forfatteren selv hadde kreft og brukt chaga, men ble samtidig behandlet med stråling.

I dag er chaga er stort helsekostprodukt, særlig i Nord-Amerika, hvor det er mange produkter på markedet, alle basert på pulveriserte eller knuste svulster av kreftkjuke, enten i form av piller, ekstrakter, kapsler etc. Det fins imidlertid ingen dokumenterte medisinske undersøkelser som viser at soppen har virkning mot kreftceller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.