Kosedyr

Kosedyr er myke leketøy for barn, ofte formet som en bjørn (bamse) eller et annet dyr. Kosedyr har vanligvis en myk overflate, gjerne lodden fuskepels eller annet myk tekstil, og er også stoppet med mykt materiale.

Tradisjonelt har bamsen eller teddybjørnen vært det vanligste kosedyret. Ole Brumm, fra bøkene til A. A. Milne, er en av de mest kjente og solgte bamsene.

Historikk

Arkeologer har funnet leker med bevegelige deler i Egypt, datert tilbake til det tredje årtusen fvt. Ved utgravningene i Pompeii i Italia ble det funnet rester av myke leker, eller bilder av slike. Også i Sibir og Kina er det funnet svært gamle, myke leker.

Materialene som er blitt brukt, både utenpå og til stoppingen inni kosedyrene, har endret seg mye. Mens det tidligere var vanlig å bruke halm, sagflis, spon og ulike bomullsfibre til fyll, er dette avløst av ulike kunststoffer. Utenpå er det meste av et typisk kosedyr laget av mykt materiale, mens ansikt, hender og føtter kan være av hardere materiale.

Teddybjørner fra 1903

De første teddybjørnene så dagens lys i Tyskland og USA i 1903, og bjørner og andre naturtro dyr var lenge enerådende som kosedyr. I nyere tid er det kommet svært mange varianter av kosedyr, ofte inspirert av tegneserier, TV-serier eller filmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg