Kompensator er et begrep som brukes både i fysikk og i optikk, og kan i de ulike fagfeltene henvise til ulike instrumenter eller verktøy.

Faktaboks

Uttale
kompensˈator
Etymologi
av kompensere og -ator

Elektrisk kompensator

En elektrisk kompensator, eller potensiometer, er en målebro som brukes til nøyaktige spenningsmålinger. Den ukjente spenningen sammenlignes med en kjent spenning som avledes av en normalspenning ved deling gjennom en seriekobling av nøyaktige motstander. Sammenligningen skjer ved hjelp av et følsomt galvanometer, og kontaktpunktet i spenningsdeleren innstilles slik at strømmen i galvanometeret blir tilnærmet lik null (potensiometerkobling).

Optiske kompensatorer

Optiske kompensatorer er plater eller prismer av dobbeltbrytende krystall som brukes til å forandre lysets polariseringstilstand. Brukes spesielt for å gjøre elliptisk polarisert lys planpolarisert, det vil si for å kompensere for en gangforskjell som tidligere er oppstått mellom to komponenter av en planpolarisert bølge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg