logg (maritimt begrep)

Logg benyttes ofte om en dagbok eller protokoll på et skip. Her eksempel fra dekksdagbok.
Dekksdagbok
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

I sjøfarten benyttes logg om et instrument som måler skipets hastighet og utseilte distanse (se: logg – fartsmåler). Begrepet logg eller å logge benyttes også om å skipets dagbøker (protokoller), samt om straff for forseelser ombord. Videre kan logging være et uttrykk for mastens vinkel på en seilbåt.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk ‘trestykke, treblokk’ (av trestykke som ble kastet overbord for å beregne skipets hastighet)

Logg som dagbok

Logg brukes om pålagte dagbøker eller protokoller som føres om bord i skip. Mest vanlig brukt om dekksdagboken hvor man på broen fører detaljer om posisjon, kurs, samt andre detaljer som er av betydning for skipets sikkerhet og drift. Andre vanlige logger om bord er maskindagbok, oljelogg, søppellogg, med flere.

Logging som straff

Å logge kan bety å ilegge en sjømann straff (særlig bøter) for forseelse i tjenesten, noe som skal føres inn i dekksdagboken. Straffen kan være trekk i hyre. Eksempelvis: Logget 7 dager (trukket for 7 dagers lønn).

Logging på mast

Logging er mastens helning i skipets langskipsretning. På seilbåter justeres dette med for- og akterstag. En akterlig logging gir en logjerrig båt, noe som oftest er ønskelig for å dreie bedre opp mot vinden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg