Fransk klemknute / fransk prusik
Fransk klemknute/fransk prusik, er den mest brukte klemknuten i dag.
Fransk klemknute / fransk prusik
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Klemknutegang

Effektivt og trygt oppsett for klemknutegang: Tauslynger med vikingknute (øverst) og fransk klemknute (nederst) er koblet på hovedtauet, og til henholdsvis klatresele og fot. Ved å belaste den ene mens han flytter på den andre, kan en dreven klatrer raskt klatre opp hovedtauet.

Klemknutegang
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Klemknuter er en gruppe knuter i festefamilien, som vanligvis fester en tauslynge i et annet tau, uten at man knyter tauene sammen. De er særlig brukt i fjellklatring. Klemknutene kan også brukes for å feste en tauslynge i andre sylindriske objekter.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: Friction Knots, Prusik Knots

En klemknute glir langs hovedtauet når man flytter på selve knuten med hånden, og biter seg fast dersom den blir belastet og man ikke holder på den. En klatrer som for eksempel får en stein i hodet under rappell, og ikke selv kan sikre seg, skal reddes av klemknuten.

Bruksområde

Klemknuter brukes oftest som en ekstra sikring av fjellklatrere når de rappellerer (firer seg ned). De kan med fordel også brukes av seilere som skal sikre seg når de heises opp i masta. Da må klemknuten kobles på et annet parallelt tau, typisk et fall, for å gi en uavhengig sikring. Klemknuter kan også brukes på dekk, i forbindelse med vinsjen som du blir heist opp med, slik at knuten sikrer deg mot at tauet flyr ut dersom personen på vinsjen mister kontroll.

Klemknutene kan også brukes til å klatre oppover på et klatretau – såkalt klemknutegang. Ved hjelp av kun tauslynger og klemknuter kan rutinerte og veltrente klatrere klare 30 meters oppstigning på cirka ett minutt, eller 120 meter på rundt ni minutter. Klemknuter er viktige under kameratredning, eller for å kombinere rappell og oppstigning på et etablert tau, i hule- eller fjellklatring. Klemknutene kan også også være nyttige til å sikre for eksempel en landstrømkabel mellom båt og land, slik at belastningen ikke kan komme i selve støpselet/stikkontakten, eller til å henge opp utstyr på en loddrett teltstang.

Til klemknuter bruker man tauslynger, altså tau som er knyttet sammen til en sluttet sirkel. Det medfører at klemknutene ikke kan løsne så lenge de er riktig slått og koblet til klatreren med en låsbar karabinkrok. Typiske tauslynger til fjellklatring har samme lengde som en underarm. Tauets tykkelse er viktig, det skal være tynt nok til å «bite tak» i hovedtauet, og tykt nok til å tåle alle belastninger det kan bli utsatt for. Seks millimeter tau er en fin og velprøvd dimensjon som forener disse kriteriene. Den er tynn nok til å gi godt feste på alle standard klatretau (8–11 millimeter), tykk nok til å være grei å holde i og sterk nok til å tåle alle vanlige belastninger.

Hvordan lage klemknuter

Til å lage selve tauslyngene bruker man dobbelt fiskerstikk. På klemknutene kan man velge hvor mange tørn slyngen skal vikles rundt hovedtauet. Man må prøve seg fram for å finne ut hvor mange tørn (minimum 3) som trengs for at en spesifikk slynge sitter godt på et spesifikt tau.

Varianter

Den første beskrevne klemknuten er prusik. De beste og vanligste klemknutene er i dag fransk klemknute og vikingknute. Det har tidligere vært vanlig å bruke klassisk prusik, klemheist og bachmann.

Klemknutene er nært beslektet med festeknuten stoppestikk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Petersen, Johan J. (2015): Knuteboka – Stikk og bruk: 88 livsviktige knuter, stikk og knop. Kagge forlag.
  • Petit, Philippe (2013): Why Knot: How to Tie More Than Sixty Ingenious, Useful, Beautiful, Lifesaving, and Secure Knots! Abrams Image.
  • Ashley, Clifford W. (1993): The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co. Inc., New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg