stoppestikk

En vanlig formål for stoppestikket er å avlaste et annet belastet tau
Stoppestikk for å avlaste spinnakerskjøte
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Stoppestikket kan brukes til å lage en stabil men justerbar løkke. Denne løsningen gir nye navn til kombinasjonen av knute og løkke, blant annet «skipperstikk», «teltstikk» og «vantstikk»
Skipperstikk
Av /Handverk.
På mange vikingskip og tradisjonsbåter brukes «vantstikket» til å stramme og feste vantene - tauene som støtter masten sideveis.
Vantstikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Stoppestikk er en knute i feste-familien. Den er løsningen for å feste et tau til et langt objekt eller til et tau, og belastningen er parallelt med objektet/tauet. Stikkets viktige egenskap er at det ikke glir langs tauet eller objektet. Stikket løser derved oppgaver som andre feste-knuter ikke er ideelle for, og stoppstikket kan derfor vanskelig erstattes av andre vanlige knuter.

Faktaboks

Også kjent som

låsestikk, rullestikk

Engelsk: Rolling Hitch: ABok 1735

Knuten sitter fast når den belastes, men kan flyttes når den er uten belastning ved å ta hånden rundt selve knuten og flytte den til ønsket sted.

Stoppestikket hindrer knuten fra å gli langs objektet, og er til tross for navnet ikke en stoppknute i stoppknute-familien.

Bruksområde

Stoppestikket slått på et annet tau
Av /Handverk.

En vanlig bruk av knuten er for å avlaste et annet tau som er under tung belastning, slik at man kan endre festepunkt eller lignende på den opprinnelige tauet. Den brukes også til å feste et nytt tau inn på et eksisterende tau når belastningen er parallell – for eksempel dersom mange joller skal kobles inn på et langt slepetau.

Stoppestikk kan slås med slipp.

Oppbygning

Stoppestikket består av rundtørn som skaper friksjon mot objektet man knyter til, og beknip der tampen krysser faste part i knuten.

Styrker og svakheter

Stoppestikket er en pålitelig knute til sitt formål. Det er mulig å legge på ekstra tørn dersom den glir langs objektet. Den krever god bedømmelse av brukeren om egenskapene til materialet man knyter mot. Det er enklere å få den til å sitte dersom og/eller tauet består av materialer som gir mye friksjon.

Hvordan slå et stoppestikk

Slå et halvstikk om objektet. Slå minimum to rundtørn rundt objektet og faste part. Fest tampen med et halvstikk. Bruk slipp i det siste halvstikket dersom knuten snart skal løsnes.

Varianter av stoppestikket

Varianter av stoppestikk er vantstikk, teltstikk og skipperstikk.

Stoppestikket kan også slås på sin egen faste part, og slik danne en løkke der det er lett å justere størrelsen på løkken. Vantstikk, teltstikk og skipperstikk-navnene kommer fra spesifikk bruk av denne justerbare løkkevarianten. På engelsk har løsningen med å bruke stoppestikket til å lage en løkke sitt eget navn – Midshipmans Hitch, som er ABoK 1728 og 1729.

Skipperstikk-navnet kommer fra slik bruk til sjøs, for eksempel for å feste et fortøyningstau til pullert eller ring på brygge, som alternativ til pålestikk. Fordelen ved å bruke stoppestikket på denne måten er at det muliggjør justering av fortøyningens lengde også fra bryggesiden.

En annen fordel i forhold til pålestikket er at den kan slås og løsnes mens den er under noe belastning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg