Stoppestikk for å avlaste spinnakerskjøte
Et vanlig formål for stoppestikket er å avlaste et annet belastet tau
Stoppestikk for å avlaste spinnakerskjøte
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stoppestikk er en knute i festefamilien. Den er løsningen for å feste et tau til et langt objekt eller til et annet tau, og der belastningen er parallell med objektet/tauet. Stikkets viktige egenskap er at det ikke glir langs tauet eller objektet. Stikket løser derved oppgaver som andre festeknuter ikke er ideelle for, og stoppestikket kan derfor vanskelig erstattes av andre vanlige knuter.

Faktaboks

Også kjent som

låsestikk, rullestikk

Engelsk: Rolling Hitch: ABok 1735

Knuten sitter fast når den belastes, men kan ofte flyttes når den er uten belastning ved å ta hånden rundt selve knuten og flytte den til ønsket sted.

Stoppestikket stopper knuten fra å gli langs objektet. Den er en festeknute og er til tross for navnet ikke en stoppknute i stoppknutefamilien.

Bruksområde

Stoppestikket slått på et annet tau
/Handverk.

En vanlig bruk av knuten er for å avlaste et annet tau som er under tung belastning, slik at man kan endre festepunkt eller lignende på det opprinnelige tauet. Den brukes også til å feste et nytt tau inn på et eksisterende tau når belastningen er parallell – for eksempel dersom mange joller skal kobles inn på et langt slepetau.

Stoppestikk kan slås med slipp.

Oppbygning

Stoppestikket består av rundtørn som skaper sterk friksjon mot objektet man knyter til, og beknip der tampen krysser faste part i knuten. Sterk belastning på faste part gjør at rundtørnene stammes, og at friksjonen dermed øker.

Styrker og svakheter

Stoppestikket er en pålitelig knute til sitt ganske spesielle formål og kan vanskelig erstattes av andre vanlige feste-knuter. Fjellklatrernes klemknuter har imidlertid lignende egenskaper. Det er mulig å utvikle stoppestikket videre ved å legge på ekstra tørn dersom den glir langs objektet. Den krever god bedømmelse av brukeren om egenskapene til materialet man knyter mot. Det er enklere å få den til å sitte dersom objektet og/eller tauet består av materialer som gir mye friksjon.

Hvordan slå et stoppestikk

Skipperstikk
Stoppestikket kan brukes til å lage en stabil men justerbar løkke. Denne løsningen gir nye navn til kombinasjonen av knute og løkke, blant annet «skipperstikk», «teltstikk» og «vantstikk»
Skipperstikk
Av /Handverk.

Slå et halvstikk om objektet. Slå minimum to rundtørn rundt objektet og faste part. Fest deretter tampen med et halvstikk om kun objektet. Bruk slipp i det siste halvstikket dersom knuten snart skal løsnes.

Varianter av stoppestikket

Vantstikk
På mange vikingskip og tradisjonsbåter brukes «vantstikket» til å stramme og feste vantene - tauene som støtter masten sideveis.
Vantstikk
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stoppestikket kan også slås på sin egen faste part, og slik danne en løkke der det er lett å justere størrelsen på løkken. Den blir da en løkkeknute. Denne varianten har flere navn; Teltstikk, vantstikk og skipperstikk-navnene kommer fra spesifikk bruk av denne justerbare løkkevarianten. På engelsk har løsningen med å bruke stoppestikket til å lage en løkke sitt eget navn – Midshipmans Hitch, som har ABoK-nummer 1728 og 1729.

Teltstikk-navnet kommer av at det er en egnet knute til å bruke på teltlinene. Etter at løkken er lagt rundt teltpluggen kan man justere strammingen av teltlinen ved å flytte knuten. Vantstikk-navnet kommer av at det er en god knute til å feste og stramme vantene på tradisjonsbåter. Skipperstikk-navnet kommer fra bruk til sjøs, der man for eksempel kan bruke det til å feste et fortøyningstau til pullert eller ring på brygge som alternativ til pålestikk. Fordelen ved å bruke stoppestikket på denne måten er at det muliggjør etterjustering av fortøyningens lengde også fra bryggesiden.

En annen fordel i forhold til pålestikket er at den kan slås og løsnes mens den er under noe belastning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Company Inc. New York.
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk: 88 livsviktige knuter, stikk og knop. Kagge forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg