Karikatur av karlister fra det satiriske bladet La Flaca i 1870. Bildet viser de viktigste personer og prinsipper i karlismen i andre halvdel av 1800-tallet.

Karikatur av karlister fra La Flaca i 1870 av Tomás Padró (1840-1877) . Falt i det fri (Public domain)

Karlistbevegelsen, oprinnelig en reaksjonær, monarkistisk, klerikal bevegelse i Nord-Spania, særlig Navarra. Karlistene var tilhengere av den linjen av det spanske kongehuset, som stammet fra don Carlos (1788–1855), yngre bror av kong Ferdinand 7. Karlistenes motto var «Gud, kongerike, konge».

Bevegelsens virksomhet førte til blodige opprør (karlistkrigene) i 1834–1840, 1848–1849 og 1872–1876. Også senere har karlistbevegelsen vært levende, selv om tilhengerne nok stammer fra andre sosiale kretser enn de opprinnelige. Etter at monarkiet ble avskaffet i Spania i april 1931, kom det til et langvarig spenningsforhold mellom forskjellige grupper monarkister, blant annet karlistbevegelsen, og republikanerne.

Bevegelsen var aktiv i kampen mot venstrerepublikanerne da borgerkrigen brøt ut i 1936, og i 1937 ble dens paramilitære avdelinger, de såkalte requetés, slått sammen med den fascistiske falangen. I 1968 ble karlistbevegelsens tronpretendent, prins Carlos Hugo av Bourbon-Parma, utvist fra Spania sammen med sin far, prins Javier, fordi de forsøkte å bli anerkjent som tronarvinger til den spanske tronen av general Franco.

Etter dette fortsatte venstredreiningen som hadde begynt i karlistbevegelsen få år senere. Begevelsens ledelse ble sosialistisk og erklærte i 1971 åpent sin motstand mot Franco-regimet. Dette førte til en voldsom konflikt mellom forskjellige deler av bevegelsen, inkludert forsøk på væpnet kamp. Splittelsen førte også til stadig lavere oppslutning om karlistbevegelsen, fordi man ikke lenger visste om dette var en sosialistisk eller konservativ klerikal bevegelse.

Bevegelsen finnes fortsatt, og Sixto Bourbon og Carlos Javier Bourbon er dens nåværende tronpretendenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.