Karbonatkinetikk, vitenskapelig fagfelt knyttet til oppløsning og utfelling av kalsiumkarbonat i naturlig vann. Dette er viktige prosesser i mange geologiske og biologiske miljøer, blant annet fører oppløsningsprosessen til dannelse av karst, mens utfellingsprosessen fører til dannelse av kalktuff, speleothemer og til sementering (diagenese) av løsmasser.

Prosessene foregår i hovedsak slik som vist i figur 1, hvor henholdsvis opptak og avgassing av karbondioksid, CO2, bestemmer oppløsning og utfelling. Ved opptak av CO2 vil kalsiumkarbonat (kalkstein) kunne gå i oppløsning, og ved avgassing blir løsningen overmettet, og kalk felles ut. Den siste prosessen skjer f.eks. i vannledninger, når vann med høyt kalkinnhold («hardt vann») pumpes opp og CO2 avgasser på grunn av trykkfallet og eventuelt oppvarming. I slike tilfeller vil den utfelte kalken legge seg som et hardt belegg inni vannrørene (kjelstein) som til slutt tetter dem igjen.

Figur 2 viser hvordan kalkstein løses i vann som funksjon av tiden. Reaksjonen går raskest til å begynne med, og går så langsommere og langsommere etter hvert som løsningen nærmer seg metning. Det langsomste leddet i denne prosessen er ikke selve oppløsningen av kalksteinen, men opptaket av gassformig CO2 og den oppløste gassens reaksjon med vann. Det samme gjelder for den motsatte reaksjonen, og medfører at utfelling av kalk (f.eks. kalktuff) kan forsinkes i takt med avgassingen av CO2. Dette sees ved at kalktuff helst dannes der hvor vannet strømmer turbulent over en kant, eller hvor det lever alger i vannet som forbruker CO2 i sin fotosyntese.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.