Kålrottørråte er en sykdom på kålvekster forårsaket av sekksporesoppen Leptosphaeria maculans, med konidiestadiet Phoma lingam. Angrepet viser seg som gråbrune råteflekker på lagret kål, kålrot og kinakål. Råten kan etter en tids lagring gå dypt inn i kålen, og kan gjøre en god del skade og føre til store pussesvinn. I flekkene utvikles soppens pyknider. Smitten skjer ute i åkeren fra råteflekker på gamle kålblad, eller fra infisert frø. Sykdommen kan gi skade allerede i veksttiden, og utvikler seg videre under lagring, selv om temperaturen går ned mot 0 °C. Den bekjempes med vekstskifte, beising av frø, lagring ved lavest mulig temperatur, og sprøyting med kjemisk soppmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kålrottørråte i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg