Jobb, enhet for utførelse av et sett oppgaver på en datamaskin. En jobb består av instruksjoner for å reservere ressurser - for eksempel filer, og for å utføre forskjellige programmer med tilhørende data. En jobb må starte med en identifikasjon av bruker for å sikre at vedkommende har rettigheter til å utføre oppgavene som blir spesifisert. En jobb kjøres uten interaksjon med bruker, men den kan kreve aksjoner fra en maskinoperator, for eksempel innsetting av kasetter, magnetbånd, etc. Kjøring av jobber kalles satsvis kjøring. 

Databehandling utført som kjøring av jobber var særlig aktuelt da maskinressursene var samlet i datasentraler - fra 1960 til 1990. En stor ulempe med jobber er at hvis det oppstår en feil blir jobben avbrudt. Ved skriving av  nye programmer er det alltid mange småfeil som skal lukes ut, og den ofte lange omløpstiden for å rette banale feil er frustrerende. Derfor ble det utviklet interaktiv kjøring der brukeren kan kommunisere direkte med maskinen via en terminal. En jobb kan sidestilles med en sesjon ved terminalen

Utførelsen av jobber styres av operativsystemet, og jobbtrinnene skrives i et kommandospråk eller et jobbkontrollspråk, eng.: job controle language - JCL. Et jobbtrinn kan være reservasjon av en fil eller en kompilering. Hvis det er en kompilering vil data til kompileringen være programlinjene, eller det vi kaller programmet i det aktuelle høynivåspråk. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.