Satsvis bearbeiding er en måte for en datamaskin eller et datasystem å kjøre jobber på. En jobb er enheten for satsvis kjøring.

En jobb kan bestå av mange trinn. Eksempel på trinn i en jobb:

  • reservasjon av ressurser (for eksempel en fil)
  • oversettelse (kompilering) av ett eller flere programmer
  • sammenlenking til et kjørbart program
  • kjøring av det nye programmet en eller flere ganger med tilhørende datasett

Jobber bygges opp med kommandoer og datalinjer. Om datalinjene er programlinjer i et program eller data for et program som utføres avhenger av kommandoen. Kommandoer skrives i et kommandospråk som er unikt for hvert operativsystem. (På engelsk kalles et slikt kommandospråk for Job Command Language, forkortet JCL.) 

Jobber leses av operativsystemet og legges på en fil. Operativsystemet holder en kø av programmer som startes etter tur. Startede programmer kjører til de avbrytes på grunn av feil eller til de er ferdige. Satsvise programmer skal ikke vente på inndata fra personer eller ytre hendelser. 

Satsvis kjøring er effektivt, og gjør at operativsystemet kan optimalisere sin egen produktivitet. Operativsystemer kjører ofte en blanding av interaktive programmer og satsvise programmer. De interaktive programmene har høyest prioritet, for at brukeren ikke skal oppleve lange svartider. Satsvise programmer kjører i bakgrunnen, det vil si at de får betjening når interaktive programmer ikke er klare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.