Irsk ulvehund er en irsk hunderase. Den irske ulvehunden er den høyeste av alle raser. Ruhårede mynder kom til Storbritannia med keltiske innvandrere på 100-tallet fvt. og ble brukt som jakthunder på større vilt. Ifølge historisk overlevering var den de irske kongers hund. Blant annet fikk Gunnar jarl omkring år 1000, ifølge Njåls saga, en irsk ulvehund som gave av kong Myrkjartan i Irland.

Med Irlands økonomiske forfall forsvant rasen nesten helt. Den nåværende er rekonstruert etter gamle beskrivelser. Den er bygd opp av skotsk hjortehund, grand danois og de rester som var i behold i Irland på slutten av 1800-tallet.

Den er imponerende, myndepreget, kraftig, men elegant. Standard mankehøyde for hannhunder er minst 79 cm, og for tisper minst 71 cm. Den har langt, ikke for bredt hode, ubetydelig stopp, og mørke øyne. Den har små rosenører. Kroppen er forholdsvis lang med konveks (buet)  lend (bakerste del av ryggen). Den har lang hale som bæres oppsvinget, men ikke ringet. Pelsen er ruhåret med skjegg og buskete øyebryn i fargen grå, beige, rød, svart, hvit eller tigret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.