Borzoi er en hunderase, tidligere kalt russisk mynde. Den er opprinnelig asiatisk, og ble brukt som jakthund i Mongolia allerede på Dsjengis Khans tid. Den ble senere den russiske adels hund, og ble brukt til jakt på hare og kanin og til drevjakt på ulv.

Forsøk med innkrysning av rasefremmede elementer etter 1700-tallets begynnelse ødela rasen i den grad at det, på midten av 1800-tallet, da rasen fikk innpass i Vest-Europa, bare fantes tre russiske kenneler som hadde typiske hunder i behold. Fra disse kennelene stammer de hundene som nå finnes i Vesten. I Norge er borzoi en selskapshund.

Den er utpreget elegant og bygd for hurtighet. Mankehøyde er 75–85 cm for hannhunder og 68–78 cm for tisper. Den har langt, smalt hode, ubetydelig stopp og konveks neserygg. Den har skrå- og tettstilte øyne og små, tynne, bevegelige ører som kan reises helt. Overlinjen er bueformet i hele sin lengde. Borzoien har lang, hengende, sabelformet hale. Pelsen er silkeglinsende og alle farger er tillatt, bortsett fra sjokolade eller blått.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.