Njåls saga, den største og mest berømte av islendingesagaene, bevart i en rekke manuskripter, det eldste fra ca. 1300. Handlingen foregår for det meste på Sør-Island i tiden rundt år 1000, og skildrer overgangen mellom hedenskap og kristendom i landet. Sagaen kan deles i to hoveddeler. Hovedpersoner i første del er den ridderlige helt og uovertrufne kjempe Gunnar Håmundarson fra Hlíðarendi og hans trofaste venn og rådgiver Njål Torgeirsson på Bergþórshváll. På grunn av forviklinger fremkalt av Gunnars vakre, men troløse hustru Hallgerd må Gunnar gå med på et forlik som innebærer at han skal forlate landet for tre år. Men han snur og drar hjem igjen på tross av sitt eget løfte. Han overfalles av sine fiender og kjemper heltemodig i ensom kamp mot en stor overmakt før han faller.

Andre del av sagaen handler om nye forviklinger, som Njål gjør sitt ytterste for å bilegge, men som likevel fører til at Njål og hans hustru og sønner blir innebrent på Bergþórshváll. Etterpå kommer det til et dramatisk slag på Alltinget, før partene inngår forlik, unntatt Njåls-sønnenes svoger, som tar en grusom hevn over flere av innebrennerne i inn- og utland, før alle til slutt blir forsonet i kristendommens ånd.

Njáls saga ansees nå for å være forfattet omkring 1280. Den bygger på overlevering om en rekke historiske personer og tildragelser, som sammen med litterære og folkloristiske lån og vandremotiver er støpt om til en mektig kunstnerisk helhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.