Den tredje internasjonale (foto, Moskva 1920)

Fra den tredje internasjonales (Kominterns) andre kongress i Moskva, 1920. Det var her man vedtok Moskva-tesene, som skulle komme til å splitte den norske arbeiderbevegelsen.

Moskva-tesene var de 21 opptaksvilkårene til Den kommunistiske internasjonale (Komintern), vedtatt av Internasjonalens annen kongress i Moskva i 1920. Tesene påbyr at kommunistiske partier skal være sterkt sentralisert, renske ut alle reformister og helt ut bøye seg for Internasjonalens retningslinjer.

Faktaboks

Uttale
moskvˈa-tesene
Også kjent som

engelsk Twenty-one Conditions

Moskva-tesene førte til splittelse av arbeiderbevegelsen i en rekke land. Flertallet i Det norske Arbeiderparti godtok dem, men et mindretall brøt ut og dannet i 1921 Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti. I 1923 brøt Det norske Arbeiderparti med Internasjonalen, bortsett fra et mindretall som dannet Norges Kommunistiske Parti. I praksis kom Arbeiderpartiet aldri til å gjennomføre Moskva-tesenes bestemmelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ram Gupta

Ville være fint med gjengivelse av selve tesene her.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for kommentar. Det er jeg enig i. Artikkelen trenger en revisjon og utvidelse. Forhåpentlig får vi det på plass snart. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg