inflasjonsmål

En definert inflasjonsrate som fungerer som styringsmål for sentralbankens pengepolitikk i et land eller en valutaunion. Inflasjonsmål forutsetter flytende valutakurs og er slik et alternativ til et valutakursmål. Pengepolitikk innenfor et inflasjonsmål omtales gjerne som inflasjonsstyring. Norge har hatt et inflasjonsmål som styringsmål i pengepolitikken siden 2001.

Inflasjonsmål kan defineres ulikt, men er i de fleste tilfeller satt et sted mellom 2-2,5 prosent årlig inflasjon.Denne raten skal nås innenfor et gitt tidsrom. I Norge skal Norges Bank søke å oppnå en årlig vekst i konsumprisindeksen på nær 2 prosent over tid. Norges Bank forventes også å ta andre hensyn i rentesettingen, noe som gjør at pengepolitikken i Norge gjerne omtales som fleksibel inflasjonsstyring.

Sentralbanken forsøker å realisere inflasjonsmålet ved hjelp av rentepolitikken. Renten påvirker inflasjonen via investeringsetterspørselen, via valutakursvirkninger og via forventningene til pengepolitikken som etableres hos aktørene i økonomien.

Inflasjonsmål ble utviklet i New Zealand som et alternativ til valutakursmål i begynnelsen av 1990-årene. Det ble adoptert i en rekke land 1990-93 og fra slutten av tiåret av Den europeiske sentralbanken.

Norge innførte inflasjonsmål som del av de nye retningslinjene for den økonomiske politikken i 2001, sammen med handlingsregelen. I praksis hadde Norges Bank siden 1999 gitt opp et fastkursmål og gått over til å sette renten med utgangspunkt i et implisitt inflasjonsmål.

I mars 2018 nedjusterte regjeringen inflasjonsmålet fra 2,5 til 2 prosent. Endringen var resultat av en gjennomgang av retningslinjene for pengepolitikken igangsatt i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lie, E., J. T. Kobberrød, E. Thomassen og G. F. Romgved (2016) Norges Bank 1816-2016 (Fagbokforlaget)
  • Singleton, J. (2010) Central Banking in the Twentieth Century (Cambridge)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg