Hydrogenstasjon
Hydrogenstasjon i Frankfurt
Av .
Lisens: public domain

Hydrogenstasjon er en fyllestasjon for hydrogendrivstoff. Stasjonene er vanligvis lokalisert til en vei og har som viktigste oppgave å forsyne hydrogenkjøretøyer med drivstoff.

Det finnes ulike typer av hydrogenstasjoner, som kan bli bygd for egen produksjon av hydrogen eller være basert på tilkjørt hydrogen. Lokal hydrogenproduksjon skjer ved dampreformering av naturgass, eller elektrolyse av vann. Hydrogenet omsettes som gass under høyt trykk, vanligvis 70 megapascal (700 bar). Salget avregnes i kilogram. I 2019 ble prisen oppgitt til 90 kr/kg, som er nok til cirka 100 km vanlig kjøring i personbil. Fylling av tanken tar fra tre til fem minutter.

Et nett av hydrogenstasjoner er en viktig forutsetning for å etablere en hydrogenbasert transportsektor. Foreløpig er det kun få hydrogenstasjoner som er i drift i Norge. I 2003 ble det under prosjektnavnet HyNor lagt planer for å etablere en såkalt hydrogenvei mellom Oslo og Stavanger. Hydrogenveien skulle sikre at nåværende vei ble supplert med hydrogenstasjoner i passende avstand for å lette transport med hydrogenkjøretøyer. Imidlertid har den forventede økning av slike kjøretøyer på norske veier uteblitt. Prosjektet har derfor møtt store økonomiske vanskeligheter, og flere av stasjonene er nå nedlagt. Videre planer om utbygging av hydrogenstasjoner i Norge er inntil videre stilt i bero.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg