Hydrogenkjøretøy er kjøretøy som bruker hydrogen som drivstoff i en forbrenningsmotor eller brenselceller. Eksempler på bruk av hydrogen som energikilde er for eksempel i båt, gaffeltruck, fly og lette og tunge kjøretøy.

Faktaboks

Også kjent som
brenselcellekjøretøy

Hydrogenkjøretøy bruker ikke batterier til lagring av energi.

Virkemåte

En elektromotor drives av elektrisitet som produseres av en brenselcelle ved at man utnytter den kjemiske reaksjonen mellom hydrogen og oksygen:

2H2 + O2 → 2H2O

En brenselcelle består (enkelt forklart) av to deler, hydrogen på en side og luft på den andre. Disse delene er adskilt av en membran og en elektrisk krets. Ved at du splitter hydrogenet i et elektron og et proton vil protonet gå igjennom membranet. Dette tvinger elektroner inn i den elektriske kretsen og skaper strøm til fremdrift av kjøretøyet.

I en forbrenningsmotor benyttes hydrogen som drivstoff direkte innsprøytet i sylinderen. For at en forbrenningsmotor skal fungere med hydrogen, må en vanlig forbrenningsmotor modifiseres.

Avfall/eksos fra et hydrogenkjøretøy er vann/vanndamp, 2H2O, der hydrogenet er rent.

Virkningsgrad

De vanligste hydrogenkjøretøyene bruker en brenselcelle. Ved bruk av en brenselcelle er virkningsgraden på cirka 40-65 prosent.

Virkningsgraden til bruk av hydrogen i en forbrenningsmotor er noe lavere enn for en brenselcelle (cirka 30-40 prosent).

Virkningsgraden for en elbil er høyere (cirka 70-90 prosent), men en elbil bruker lengre tid til å fylle batteriene, enn hva en hydrogenbil bruker for å fylle tanken.

Infrastruktur for hydrogenkjøretøy i Norge

Salget av hydrogenkjøretøy i Norge er beskjedent, det ble solgt kun ett hydrogenkjøretøy i januar 2022 (lette kjøretøy). Per 2022 er det kun fyllestasjoner for lette kjøretøy i Oslo, Bergen og Trondheim. Det finnes noen flere beregnet til tyngre kjøretøy og båter og liknende, men infrastrukturen for hydrogenkjøretøy er begrenset.

MF Vågen i Bergen ble i 2010 den første ferge i Norge med framdrift basert på brenselcelle.

I utlandet øker salget av hydrogenkjøretøy kraftig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg