Tornsikade
Hornsikade, Centrotus cornutus.
Tornsikade
Av /Shutterstock.

Hornsikade er en art av insekter i familien hornsikader (Membracidae). Hornsikaden er den eneste arten av denne familien som finnes i Norge, og har et særpreget utseende.

Faktaboks

Også kjent som
, tornsikade
Vitenskapelig navn
Centrotus cornutus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Hornsikader er en type sikader.

Beskrivelse

Hornsikaden blir syv til ni millimeter lang. Den er farget svart og har en prikket overflate. Vingene til hornsikaden er brunaktige og gjennomsiktige, mens bena er brungule fra enden av låret til fotspissen. Hornsikaden har svært karakteristiske utvekster fra halsskjoldet. To tornformede utvekster strekker seg ut fra hver side, og en smal, lang pigg strekker seg bakover fra halsskjoldet i hele bakkroppens lengde. Dette særpreget gjør den lett å skille fra andre norske sikader.

Levevis

Hornsikaden kan sees i perioden mai til oktober. Den oppholder seg på ulike løvtrær, særlig osp, og på nesler og i annen vegetasjon der den suger saft fra planter. Hornsikaden overvintrer to ganger før den blir voksen. Arten er relativt vanlig i Norge, men oppholder seg også typisk lokalt i enkelte områder. Hornsikaden finnes på Sørøstlandet og langs kysten vestover til og med Rogaland.

I tropiske områder er arter av familien Membracidae ofte overdådig utstyrt med pigger og bisarre utvekster.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hornsikade
Centrotus cornutus
Artsdatabanken-ID
110902

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg