Hodekapsel hos insekter er den delen av kroppen hvor man finner hjernen, munnåpningen og munndeler for inntak av mat, og noen av de viktigste sanseorganene (antennene, fasettøyne og punktøyne). Antagelig var det de seks første kroppssegmentene i en primitiv ormelignede organisme som føyde seg sammen til å danne en hodekapsel slik man finner den hos dagens insekter.

Alle insekter har en hodekaspel, men formen og posisjonen, særlig av munndelene, i forhold til resten av kroppen varierer. Den meste primitive varianten er at hodet er vertikalt i forhold til kroppen og munndelen peker nedover (for eksempel gresshopper). Insekter som graver eller som er predatorer har munndeler som peker framover (for eksempel marihøne). Insekter som suger plantesaft har ofte hodet posisjonert slik at munndelene peker bakover (f.eks. sikader).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg