Hima er en betegnelse for flere folkegrupper i området omkring sjøene langs Rift Valley i det sørvestlige Uganda, østlige DR Kongo og nordvestlige Tanzania. Hima teller omkring 2 millioner mennesker.

Hima har tradisjonelt drevet nomadisk husdyrhold. De regnes vanligvis som niloter, men snakker gjerne bantuspråk på grunn av sine nære forbindelser med de bantutalende iru. De har alltid utgjort en meget liten andel av befolkningen, men har enten vært herskere eller på ulike måter vært knyttet til herskerne i området. På den måten har de hatt flere privilegier og en dominerende posisjon i samfunnet. Eksempler på slike ordninger finner man i nkoles despotiske stat, de åtte små statene hos haya, i kongedømmene hos toro og nyoro og hos tutsi i Rwanda og Burundi.

Deres tidlige vandring inn i området, deres kulturhistorie og grunnlaget for deres ledende posisjon er omgitt av mye uklarhet; det finnes også ulike oppfatninger om hva som ligger i kategorien hima.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg