handelsdiskriminering

Artikkelstart

Innen økonomi og handel begrepet handelsdiskriminering om fastsettelse av forskjellige vilkår overfor forskjellige bedrifter, personer eller grupper som man har forretningsforbindelse med. Det forutsetter i alminnelighet at den diskriminerende står i en monopolistisk stilling eller på annen måte kan utøve økonomisk makt. Særlig kjent er prisdiskriminering.

Handelspolitisk diskriminering foreligger når et land forskjellsbehandler andre land i sin utenrikshandel, for eksempel ved å inndele tollsatsene slik at et land kan oppnå lavere toll enn et annet land for tilsvarende vare, eller ved importforbud, lisensiering og importkvotefordeling.

Denne formen for diskriminering var alminnelig i 1930-årene og etter andre verdenskrig. Diskriminering kan også praktiseres for eksporten, ved kapitaloverføringer og i valutapolitikken.

Gjennom internasjonale forhandlinger innen Verdens Handelsorganisasjon og tidligere GATT har man søkt å utvikle en friere verdenshandel og begrense handelspolitisk diskriminering.

Innen EU ble et indre marked med blant annet avvikling av de tekniske handelshindringer innført i 1993. Ved Norges tilslutning til EØS-avtalen 1994 er også Norge forpliktet til ikke å forskjellsbehandle aktører fra ulike EØS-land innen områder som arbeid, kapitaloverføringer og vare- og tjenesteomsetning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg