Innen økonomi og handel begrepet handelsdiskriminering om fastsettelse av forskjellige vilkår overfor forskjellige bedrifter, personer eller grupper som man har forretningsforbindelse med. Det forutsetter i alminnelighet at den diskriminerende står i en monopolistisk stilling eller på annen måte kan utøve økonomisk makt. Særlig kjent er prisdiskriminering.

Handelspolitisk diskriminering foreligger når et land forskjellsbehandler andre land i sin utenrikshandel, for eksempel ved å inndele tollsatsene slik at et land kan oppnå lavere toll enn et annet land for tilsvarende vare, eller ved importforbud, lisensiering og importkvotefordeling.

Denne formen for diskriminering var alminnelig i 1930-årene og etter andre verdenskrig. Diskriminering kan også praktiseres for eksporten, ved kapitaloverføringer og i valutapolitikken.

Gjennom internasjonale forhandlinger innen Verdens Handelsorganisasjon og tidligere GATT har man søkt å utvikle en friere verdenshandel og begrense handelspolitisk diskriminering.

Innen EU ble et indre marked med blant annet avvikling av de tekniske handelshindringer innført i 1993. Ved Norges tilslutning til EØS-avtalen 1994 er også Norge forpliktet til ikke å forskjellsbehandle aktører fra ulike EØS-land innen områder som arbeid, kapitaloverføringer og vare- og tjenesteomsetning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.