grafisk databehandling - IT

Grafisk databehandling, infografi, forskjellige teknikker som setter en datamaskin i stand til å vise beregningsresultater eller andre data i form av kurver, mønstre og andre figurer på en grafisk skjerm eller uttegnet på papir, eller til å behandle bilder bygd opp enten som punktgrafikk (for eksempel fotografier) eller vektorgrafikk (som i forskjellige former for tegninger).

Faktaboks

Etymologi
engelsk computer graphics

Anvendelse

Blant de første anvendelsene av grafisk databehandling var datamaskinassistert konstruksjon (DAK). Ved hjelp av egnet grafisk programvare kan en datamaskin brukes til å bygge opp komplette konstruksjonstegninger, forstørre detaljer, dreie dem og betrakte dem i flere plan, såvel innenfra som utenfra, foreta endringer og på andre måter lette fremstilling, vedlikehold, bruk og lagring av tegninger.

Moderne datatypografi tillater oppbygging av komplette trykksaker, med tekst, bilder og andre grafiske elementer kombinert direkte på dataskjermen (desktop publishing). Grafisk databehandling eller datagrafikk spiller også en betydelig rolle i form av presentasjonsgrafikk for fremvisning av salgsresultater o.l., innen datamaskinassistert opplæring og ved fri kunstnerisk virksomhet.

På filmens område har databasert billedbehandling (image processing) åpnet fascinerende nye muligheter for å blande datagrafikk og dataanimasjon med videoopptak, mens beslektede teknikker benyttes til bearbeiding og analyse av forskjellige former for data i billedform, f.eks. satellittbilder og medisinsk billeddiagnostikk. Moderne digital video og tilpasset programvare gjør dette tilgjengelig også for amatører.

Et annet anvendelsesområde er mønstergjenkjenning, som spiller en vesentlig rolle i utviklingen av kunstig syn, f.eks. hos roboter. Dette baserer seg på evnen til å analysere og «gjenkjenne» bestemte former på bilder tatt med et videokamera. Slike former kan være alt fra individuelle ansikter til spesielle bevegelser. Automatisert videoovervåkning er i rivende utvikling, mange flyplasser har installert ansiktsgjenkjenningssystemer i pass- eller tollkontrollen, og det arbeides med løsninger som for eksempel kan varsle automatisk når noen nærmer seg et bilde i et kunstgalleri i den hensikt å rive det ned fra veggen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg