Mønstergjenkjenning er innen maskinlæring en prosess hvor man anvender algoritmer som er i stand til å finne sammenhenger i store mengder data. Kort fortalt kan man si at det er kjernen i maskinlæring.

Prinsippene bak mønstergjenkjenning er å kunne forstå strukturer i store mengder data. Disse strukturene er ofte skjult for det blotte øye, for eksempel i store mengder tallmateriale. Et eksempel er å forutsi boligpriser. Det er mange faktorer som bestemmer prisen (beliggenhet, størrelse, energiforbruk, alder på bygget, og så videre). I tillegg er det ofte strukturer som kan ses med det blotte øye, som i dette eksemplet ville vært bilder av leiligheten, som kan fortelle noe om dens estetiske kvaliteter. Begge disse formene for data kan en datamaskin forstå, og dermed gjenkjenne mønster i hva boligprisen bør være.

Den underliggende prosessen er å presentere mange slike eksempler på boliger, og hva de er verdt. For hvert eksempel blir maskinen bedre til å forutsi boligpriser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg