koenzymer

Koenzymer er organiske molekyler som er nødvendige i enkelte enzymreaksjoner, og som forlater enzymet etter reaksjonen. Mange enzymer kan bare fungere i forbindelse med koenzymer. Koenzymene kan være fast knyttet til enzymet (en såkalt prostetisk gruppe), eller finnes fritt i oppløsning inne i cellen. Hvis et uorganisk molekyl er nødvendig for enzymreaksjonen, kalles dette en kofaktor.

Faktaboks

Uttale
kˈoenzym
Etymologi
av ko- og enzym

Koenzymets funksjon er som regel å levere eller motta en atomgruppe som overføres av enzymet, for eksempel hydrogen, fosfatgrupper, metylgrupper eller acylgrupper. Et av de viktigste koenzymene er adenosintrifosfat (ATP), som er cellens energileverandør. I mange koenzymer inngår et av B-vitaminene, og også C-vitamin fungerer som koenzym. Det er grunnen til at mangel på disse vitaminene kan resultere i alvorlige stoffskifteforstyrrelser.

Koenzymet kan endre form i sin interaksjon med enzymreaksjonene. Den opprinnelige formen av koenzymet blir gjendannet med et annet enzym. Koenzymene fungerer slik som transportører av atomer eller molekyler inne i cellene, for eksempel hydrogen, fosfat-, metyl-, acylgrupper. Et B-vitamin inngår ofte i koenzymstrukturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg