Enzym
Mange enzymer er avhengige av kofaktorer for å virke. Enzymet uten kofaktor kalles da apoenzym, og med kofaktor kalles det holoenzym. Organiske kofaktorer kalles koenzymer.
Av /Shutterstock.

Koenzymer er organiske molekyler som er nødvendige i enkelte enzymreaksjoner, og som forlater enzymet etter reaksjonen. Mange enzymer kan bare fungere i forbindelse med koenzymer. Koenzymene kan være fast knyttet til enzymet (en såkalt prostetisk gruppe), eller finnes fritt i oppløsning inne i cellen. Hvis et uorganisk molekyl er nødvendig for enzymreaksjonen, kalles dette en kofaktor.

Faktaboks

Uttale
kˈoenzym
Etymologi
av ko- og enzym

Koenzymets funksjon er som regel å levere eller motta en atomgruppe som overføres av enzymet, for eksempel hydrogen, fosfatgrupper, metylgrupper eller acylgrupper. Et av de viktigste koenzymene er adenosintrifosfat (ATP), som er cellens energileverandør. I mange koenzymer inngår et av B-vitaminene, og også C-vitamin fungerer som koenzym. Det er grunnen til at mangel på disse vitaminene kan resultere i alvorlige stoffskifteforstyrrelser.

Koenzymet kan endre form i sin interaksjon med enzymreaksjonene. Den opprinnelige formen av koenzymet blir gjendannet med et annet enzym. Koenzymene fungerer slik som transportører av atomer eller molekyler inne i cellene, for eksempel hydrogen, fosfat-, metyl-, acylgrupper. Et B-vitamin inngår ofte i koenzymstrukturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg