geotermisk gradient

Artikkelstart

Geotermisk gradient, stigning i temperatur fra jordoverflaten og nedover i jordskorpen.

Faktaboks

Uttale
geotˈermisk gradient

Geotermisk gradient angis oftest i °C per lengdeenhet, f.eks.°C/100 m eller °C/km. Verdien varierer med de geologiske forhold, men er vanligvis om lag 20–40 °C/km i den øverste del av jordskorpen og avtagende med dypet. I vulkanske områder er gradienten betydelig større. For Jorden som helhet regner man med en gjennomsnittlig geotermisk gradient på 24 °C/km.

Gradienten er størst ved de aktive, konstruktive platekantene (for eksemepel Den midtatlantiske rygg) og ved riftene, der de varme, vulkanske massene veller opp mot overflaten. Den er lavest ved de destruktive platekantene (for eksempel ved Marianegropen), der kald havbunnsskorpe siger ned i dypet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tom Arne Skofterød

Avtagende ved dypet .når starter dypet .hvor mange km er det avtagende til det begynner å stige igjen .hvor er denne informasjon kommetfra?

svarte Svein Askheim

Mange forhold har betydning for temperaturen i jordskorpa. Artikkelen oppsummerer de viktigste faktorene; generelt øker temperaturen med dypet og mot vulkanske områder. Temperaturen øker også mot sentrale deler av verdenshavene der jordskorpa er tynn, og den avtar mot sentrale deler av kontinentene og fjellkjedene der jordskorpa er tykk.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg