Geotermisk gradient, stigning i temperatur fra jordoverflaten og nedover i jordskorpen. Angis oftest i °C per lengdeenhet, f.eks.°C/100 m eller °C/km. Verdien varierer med de geologiske forhold, men er vanligvis om lag 20–40 °C/km i den øverste del av jordskorpen og avtagende med dypet. I vulkanske områder er gradienten betydelig større. For Jorden som helhet regner man med en gjennomsnittlig geotermisk gradient på 24 °C/km.

Gradienten er størst ved de aktive, konstruktive platekantene (f.eks. Den midtatlantiske rygg) og ved riftene, der de varme, vulkanske massene veller opp mot overflaten. Den er lavest ved de destruktive platekantene (f.eks. ved Marianegropen), der kald havbunnsskorpe siger ned i dypet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. september 2012 skrev Tom Arne Skofterød

Avtagende ved dypet .når starter dypet .hvor mange km er det avtagende til det begynner å stige igjen .hvor er denne informasjon kommetfra?

13. oktober 2012 svarte Svein Askheim

Mange forhold har betydning for temperaturen i jordskorpa. Artikkelen oppsummerer de viktigste faktorene; generelt øker temperaturen med dypet og mot vulkanske områder. Temperaturen øker også mot sentrale deler av verdenshavene der jordskorpa er tynn, og den avtar mot sentrale deler av kontinentene og fjellkjedene der jordskorpa er tykk.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.