gatemagasin

Et gatemagasin er en publikasjon som selges av bostedsløse eller andre vanskeligstilte, og har som formål gi disse menneskene inntekt, sysselsetting og et mer verdig liv. Magasinet er profesjonelt produsert, og selgeren kjøper eksemplarene med rabatt (ofte 50 prosent) og beholder selv overskuddet ved salg.

Faktaboks

Også kjent som
gateavis

Globalt

Street News, grunnlagt i 1989 i New York, regnes som det første gatemagasinet. Mest kjent er britiske The Big Issue, grunnlagt i 1991. Bladet utkommer i fem ulike utgaver i Storbritannia, i tillegg til versjoner i flere verdensdeler.

Verdens gatemagasiner er organisert i The International Network of Street Papers (INSP), etablert i 1994. Organisasjonen har nær 100 medlemsblader i 40 land.

Norge

I Norge finnes gatemagasinene =Oslo (grunnlagt i 2005), Folk er Folk (2012), Klar (Kristiansand), Grip dagen (Asker og Bærum), Megafon (Bergen), Sorgenfri (Trondheim), Asfalt (Stavanger) og Virkelig (Tromsø).

I 2008 besluttet Finansdepartementet at gatemagasinene skulle gis fritak for merverdiavgift.

Kommentarer (1)

skrev Nils Amund Raknerud

Gatemagasin eller også kjent som gateavis. Det mangler mye her og gateaviser. Gateavisa er vel bare én av dem. Med hilsen Nils Amund Raknerud

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg