Gaskompress
Gaskompress er et tynt, gjennomsiktig tekstil som i medisinen brukes til å bandasjere sår. Gaskompresser kan komme som rull eller som lapper.
Gaskompress
Av /Shutterstock.

Gas er et tynt vevet stoff med stor avstand mellom trådene både i renning og innslag. Dette gjør at stoffet er gjennomsiktig og lett slipper fuktighet og luft gjennom. Gas brukes i medisinen til kompresser, bandasjer og lignende medisinske formål.

Faktaboks

Etymologi

fra fransk fransk gaze, kanskje av arabisk gazz ‘silke’

Også kjent som
gasbind

Bleiegas er gas i bomull beregnet til bruk i tøybleier. Slik gas brukes også til kluter beregnet for spebarnspleie. Disse kalles gjerne gaskluter.

Gas – tekstil

Gas blir også brukt om et tekstil i lerretsbinding, laget av svært tynt garn, som minner om tyll. Slikt stoff kan bli brukt som innredningstekstiler, som gardiner eller i kjoler. På 1800-tallet ble en del undertøy og draktdetaljer som løsermer, kyser og forklær til kvinner og barn laget i gas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg