Ung mann-syndromet (Young Male Syndrome)

Artikkelstart

Ung mann-syndromet handler om en tydelig alders- og kjønnseffekt på risikosøkende, voldelig, kriminell eller helsefarlig atferd. Dette fenomenet ble først omtalt av to av grunnleggerne av evolusjonspsykologien, Margo Wilson og Martin Daly i 1985. De vurderte, på bakgrunn av seksuell seleksjonsteori, at unge menn har vært spesielt utsatt for høy grad av konkurranse for å oppnå status og reproduktive muligheter, noe som har medført utviklingen av kjønns- og aldersforskjeller knyttet til denne aldersperioden (cirka 15 til 26 år). Sammenlignet med kvinner og menn i eldre aldersgrupper har altså unge menn mest å tjene på å ta risiko eller delta i voldelige konflikter. Wilson og Daly rapportert økning i både fysisk farlig risikoatferd, ikke-farlig risikoatferd som gambling og kriminell atferd og vold.

Det har senere blitt vist at den fremste epidemiologiske faktoren for tidlig død i vestlige land er det å bli født mann. Forskningen til Kruger og Nesse (2004) fant at menn internasjonalt dør forholdsvis oftere enn kvinner, og at det er en spesielt stor forskjell blant unge voksne. Man antar at dette skyldes ung mann-syndromet, og økt risikoatferd og uheldig helseatferd.

Evolusjonspsykopatologene Marks og Nesse (1994) beskrev fenomenet hypofobi, som er en maladaptiv lav grad av frykt for noe som faktisk er farlig (som en motsats angst, som er en overdreven frykt til noe som ikke er like farlig som pasienten frykter). Slik hypofobi er en del av ung mann-syndromet og ligger til grunn for mye risikoatferd, inkludert at det vurderes som noe av det psykologiske grunnlaget for at et fenomen som krig kunne evolvere av evolusjonspsykologene Tooby og Cosmides. Samtidig som unge menn er for lite bekymret og engstelige, finner man en kjønnsforskjell der flere kvinner enn menn lider av funksjonsnedsettende bekymringsangst, generalisert angstlidelse.

De fleste kjønnsforskjeller er små og ikke relevante. Ung mann syndromet er et eksempel på en helsemessig relevant kjønnsforskjell, som forklarer en rekke forskjellige risikoatferder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kennair, L. E. O. (2007). Fear and fitness revisited. Journal of Evolutionary Psychology, 5(1), 105-117. doi:10.1556/JEP.2007.1020
  • Kruger, D. J., & Nesse, R. M. (2004). Sexual selection and the Male:Female mortality ratio. Evolutionary Psychology, 2, 66-85.
  • Marks, I. M., & Nesse, R. M. (1994). Fear and fitness: An evolutionary analysis of anxiety disorders. Ethology and Sociobiology, 15(5–6), 247-261. doi:http://dx.doi.org/10.1016/0162-3095(94)90002-7
  • Wilson, M., & Daly, M. (1985). Competitiveness, risk taking, and violence: the young male syndrome. Ethology and Sociobiology, 6(1), 59-73. doi:10.1016/0162-3095(85)90041-X

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg