Fritidsbolig er en fellesbetegnelse for hus som bare brukes i forbindelse med ferie og fritid ved privat bruk (eller utleie) og som kan benyttes for overnatting. I Norge er hytte den vanligste formen for fritidsbolig.

Den stigende levestandarden og en stadig forlengelse av feriene har ført til et sterkt oppsving i bygging av hytter i Norge. Det er registrert 437 833 fritidsboliger i Norge (SSB, 2020). Ringsaker er den kommunen har flest fritidsboliger, med 7251 i 2020.

Regulering

Utviklingen har gjort det nødvendig å sikre naturområder mot den økende bebyggelsen og å føre offentlig kontroll med hyttebyggingen. Dette skjer hovedsakelig ved hjelp av kommunale reguleringsplaner med hjemmel i plan- og bygningsloven av 27. juni 2008. Her står det blant annet et generelt forbud mot bygging nærmere enn 100 meter fra sjøen (jf. § 1-8. ), med mindre det er gjort unntak fra forbudet i reguleringsplan eller kommuneplanens arealdel.

Nærmere bestemmelser om planlegging av utbygging i strandsonen er gitt i kongelig resolusjon 25. mars 2011 om Statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen.

Utnyttelse av fritidseiendommer reguleres også til dels gjennom bestemmelser i friluftsloven av 28. juni 1957 og naturmangfoldloven av 19. juni 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg