freon

Artikkelstart

Freon, freoner, KFK-forbindelser, er meget stabile, ikke-brennbare og lite giftige gasser og væsker som inneholder blant annet klor og fluor (se også klorfluorkarboner).

Faktaboks

Uttale
freˈon

Freon er handelsnavnet firmaet Du Pont Nemours and Co. brukte da de som de første utviklet disse gassene. Navnet brukes nå som fellesnavn på blandede klor-fluorderivater av enkle alifatiske hydrokarboner, for eksempel diklordifluormetan, CCl2F2, som kalles freon 12. De alminneligste freoner er gasser eller lavtkokende væsker som tidligere har blitt benyttet i kjøle- og fryseskap, som aerosoldrivstoffer, som rense- og løsemidler, og til skumming av forskjellige plaststoffer.

Virkninger på miljøet

På grunn av den store kjemiske stabiliteten brytes freonene kun i liten grad ned i den lavere atmosfære. Dette gjør at de spres til stratosfæren hvor det er god grunn til å anta at de gjennom fotokjemiske og overflatekjemiske prosesser på is har en uheldig ozonnedbrytende effekt. Ved at ozonlaget i stratosfæren fortynnes vil mer skadelig ultrafiolett stråling nå jordoverflaten. Freon regnes også blant de viktigste klimagasser. Gjennom Montreal-protokollen av 1987 med senere tilleggsavtaler er freon nå forbudt i industrialiserte land med enkelte mindre unntak; i utviklingland trådte forbudet i kraft 2010. I Norge trådte forbudet i kraft i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg