Freon, freoner, KFK-forbindelser, meget stabile, ikke-brennbare og lite giftige gasser og væsker som inneholder bl.a. klor og fluor (se også klorfluorkarboner).

Freon er handelsnavnet firmaet Du Pont Nemours and Co. brukte da de som de første utviklet disse gassene. Navnet brukes nå som fellesnavn på blandede klor-fluorderivater av enkle alifatiske hydrokarboner, f.eks. diklordifluormetan, CCl2F2, som kalles freon 12. De alminneligste freoner er gasser eller lavtkokende væsker som tidligere har blitt benyttet i kjøle- og fryseskap, som aerosoldrivstoffer, som rense- og løsemidler, og til skumming av forskjellige plaststoffer.

Pga. den store kjemiske stabiliteten brytes freonene kun i liten grad ned i den lavere atmosfære. Dette gjør at de spres til stratosfæren hvor det er god grunn til å anta at de gjennom fotokjemiske og overflatekjemiske prosesser på is har en uheldig ozonnedbrytende effekt. Ved at ozonlaget i stratosfæren fortynnes vil mer skadelig ultrafiolett stråling nå jordoverflaten. Freon regnes også blant de viktigste klimagasser. Gjennom Montreal-protokollen av 1987 med senere tilleggsavtaler er freon nå forbudt i industrialiserte land med enkelte mindre unntak; i utviklingland trer forbudet i kraft 2010. I Norge trådte forbudet i kraft 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.