Fosfiner er forbindelser som avledes av fosfin, hydrogenfosfid, PH3, på samme måte som aminene av ammoniakk, altså ved at man erstatter ett, to eller alle tre hydrogenatomer i PH3 med organiske radikaler. Etter antallet av radikaler som er innført, betegnes fosfinene primære, sekundære og tertiære fosfiner. Fosfinene er i motsetning til aminene meget svake baser, men de danner salter med sterke syrer. De er reaktive i forskjellige organisk-kjemiske prosesser, og for eksempel trifenylfosfin (C6H5)3P brukes meget i den viktige wittigreaksjonen. Se fosforhydrider.

Faktaboks

Uttale
fosfˈiner

Fosfinforgiftning

Fosfin kan oppstå blant annet ved produksjon av acetylengass og ved at fosfider som forekommer som forurensninger i ulike metaller, reagerer med hydrogen. I Norge har fosfinforgiftninger oppstått blant annet som følge av magnesiumtilblanding til jern (seigjern). I denne forbindelsen kan magnesiumfosfid opptre. Forgiftningssymptomene kan blant annet være hodepine, generell svakhetsfølelse, kvalme og oppkast, skjelving, ustøhet og dobbeltsyn. I alvorlige tilfeller kan det opptre livstruende lungeødem.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg