forskyvningsstrøm

Artikkelstart

Forskyvningsstrøm er en tenkt elektrisk strøm som oppstår i vakuum og dielektrika når et elektriske felt varierer med tiden. Forskyvningsstrømmen er ingen virkelig strøm, men en hjelpestørrelse som er nyttig i en del utregninger.

Faktaboks

Uttale
forskˈyvningsstrøm

Definisjon

Betegnelsen ble innført av James Clerk Maxwell (1831–1879) og er definert ved at forskyvningsstrømtettheten på et sted er lik endringen per tidsenhet av den elektriske forskyvningen, D, som er definert ved D = ε0εrE, der E er elektrisk feltstyrke, ε0 er permittiviteten for tomt rom og εr er den relative dielektrisitetskonstanten for materialet.

Anvendelser

I dielektrika vil forskyvningsstrømmen ha en viss sammenheng med bevegelse av ladninger innenfor de enkelte atomer eller molekyler, men forskyvningsstrømmen er ikke noen virkelig strøm. Den kan betraktes som en regnestørrelse som ved mange beregninger spiller samme rolle som en strøm. Forskyvningsstrømmen vil for eksempel gi opphav til magnetfelt på samme måte som en strøm i en ledning.

En strømkrets der det er innkoblet en kondensator, vil ikke være sluttet, men den kan behandles som om den var det, ved å regne med forskyvningsstrømmen gjennom isolasjonsmaterialet i kondensatoren. Denne forskyvningsstrømmen blir lik den virkelige strømmen i resten av kretsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg