Forsøksloven er en norsk lov som har som formål å gjennom forsøk utvikle funksjonelle og effektive organisasjons- og driftsformer i offentlig forvaltning, og en hensiktsmessig oppgavefordeling mellom forvaltningsorganer og mellom forvaltningsnivåer. Loven gjelder forsøk i kommunal, fylkeskommunal og statlig forvaltning.

Faktaboks

Fullt navn
lov om forsøk i offentlig forvaltning
Kortnavn
forsøksloven
Trådt i kraft
01.01.1993
Lovdata-ID
NL/lov/1992-06-26-87

Forsøkene kan gjelde blant annet avvik fra lover og forskrifter om hvordan staten, fylkeskommunene eller kommunene skal organisere virksomheten sin eller løse oppgavene sine og avvik fra bestemmelser om fordeling av oppgaver mellom statlige, fylkeskommunale og kommunale forvaltningsorganer.

Bakgrunnen for loven var at det fra 1986 og ut 1992 ble gjort et forsøk med frikommuner, det vil si lover som var fritatt fra noen lover, forskrifter eller andre bestemmelser, med mål om blant annet å forbedre tjenesteytelsen overfor innbyggerne. 20 kommuner og 4, etter hvert 6, fylkeskommuner var frikommuner. Erfaringen med dette forsøket var god, og i 1992 ble forsøksloven vedtatt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg