Fornaldarsagaer, egentlig fortellinger fra gammel tid (forn ǫld), er et navn fra nyere tid på en type islandske sagaer om nordiske og germanske sagnhelter fra tiden før Island ble oppdaget.

Faktaboks

Etymologi
norrønt fornaldarsǫgur

Noen av fornaldarsagaene bygger på gamle kvad (Vǫlsunga saga, Hervarar saga), andre på sagn med historisk kjerne (Hálfs saga). I noen er hovedpersonen historisk, men hendingene diktning (Ragnars saga), men de fleste er helt oppdiktet. Disse sagaene skildrer vikingferder og kamp, ferder til ukjente land i Ishavet, strid mot troll og draker og så videre. Fra omkring 1300 blir de påvirket av de nordiske oversatte riddersagaene. Den litterære verdien av fornaldarsagaene er oftest liten, skildringene blir lånt fra en saga til en annen, og særlig de yngre er fulle av ville overdrivelser.

Fornaldarsagaer finnes alt i Saxos Danmarkshistorie fra omkring 1220, og på Island ble nye fornaldarsagaer stadig skrevet i tiden 1250–1400.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg