Vǫlsunga saga er en islandsk fornaldarsaga, forfattet på 1200-tallet, hovedsakelig med grunnlag i heltedikt som er overlevert i Den eldre Edda. Forfatteren har også kjent dikt som har stått i en lakune i hovedteksten av eddadiktene (Codex Regius).

Faktaboks

Også kjent som

Volsunga saga, Volsungenes saga

Stoffet i første del av sagaen er ikke overlevert i kjente kvad. Hovedpersoner her er kong Volsung og hans datter Signy, gift med den svikefulle kong Siggeir, som dreper Volsung. Signys tvillingbror Sigmund brenner Siggeir inne, hjulpet av sin og Signys sønn Sinfjotle. Sigmunds to andre særlig berømte sønner er Helge Hundingsbane og Sigurd Fåvnesbane. Avsnittet om Helge bygger på begge kvadene om ham. Særlig utførlig er gjengivelsen av Sigurdsdiktningen. Deretter går fortellingen videre med grunnlag i de to Atlekvadene. Slutten av sagaen bygger på diktningen om Jormunrek, Hamde og Sorle.

Sagaen fortsettes i sagaen om Ragnar Lodbrok, som ble gift med Sigurd Fåvnesbanes datter Aslaug.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg