Varmluftbalong over Serengeti i Tanzania
Varmluftbalong over Serengeti i Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0
Varmluftballong får oppdrift ved å varme opp luften på innsiden av ballongen.
Varmluftballong får oppdrift ved å varme opp luften på innsiden av ballongen.
Lisens: CC BY SA 3.0

Varmluftsballong er en luftballong som får oppdrift ved å varme opp luften på innsiden av ballongen. Den består av åtte til opptil 30 vertikale deler og er laget av nylon, polyester eller polyamid. Gjennomsnittlig inneholder ballongen 1415 kubikkmeter med luft.

Varmluftballongens opphavsmann er den franske papirfabrikanten Joseph Montgolfier (1740–1810), som i slutten av 1782 sendte til værs en silkepapirpose fylt med varmluft. I samarbeid med broren, matematikeren og arkitekten Étienne Montgolfier (1745–1799), bygde han senere en varmluftballong som hadde en diameter på omkring 11 meter, som var laget av sekkelerret fôret med papir og som ved en offentlig demonstrasjon ved Annonay 4. juni 1783 steg til omtrent 1830 meter.

Etter hvert ble det vanlig å skjelne mellom varmluftballonger (også kalt montgolfière) og hydrogenballonger (kalt charlière, etter oppfinneren Jacques Charles).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg