Flertall er et prinsipp eller en regel for hvordan kollektive beslutninger skal fattes, for eksempel i nasjonalforsamlinger, på bedrifters generalforsamlinger eller foreningers årsmøter.

Ulike definisjoner

Flertall kan defineres på flere ulike måter. Et standpunkt har fått enkelt eller simpelt flertall hvis det får flest stemmer. Et standpunkt har fått alminnelig flertall hvis det har fått mer enn halvparten av de avgitte stemmene, og absolutt flertall om det har flertall blant alle stemmeberettigede. Det varierer hvilken type flertall som kreves for å fatte vedtak i ulike organer.

Kvalifisert flertall

Prinsippet om flertallsvedtak har nær tilknytning til demokratisk teori: Hvis alles meninger i en sak skal være av lik betydning, er det rimeligst at den som det er størst tallmessig oppslutning om, vinner frem.

Det er imidlertid blitt pekt på at en gjennomført anvendelse av flertallsprinsippet kan føre til at mindretallets rettigheter trues.

I mange beslutningsorganer er det derfor vanlig at det tas spesielt hensyn til mindretallets interesser i særlig viktige spørsmål, for eksempel grunnlovsendringer. Det skjer oftest ved regler om kvalifisert flertall, for eksempel 2/3 eller 3/4 av stemmene.

Noen ganger gis mindretallet så ekstrem beskyttelse at det kreves énstemmighet for å fatte avgjørelser. Dette gjelder i enkelte internasjonale organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg