Ferrolegeringer, i videste betydning alle jernlegeringer. Normalt brukes ferrolegeringer som fellesbetegnelse på de legeringer av jern med andre metaller og med halvmetaller som anvendes i stålverk til deoksidasjon og opplegering.

Faktaboks

De viktigste ferrolegeringer er ferromangan, ferrosilisium, ferrokrom, ferrovanadium, ferromolybden, ferrowolfram, ferronikkel, ferrotitan, ferrozirkonsilisium, ferrofosfor, ferroniob og ferrotantal.

Ferrosilisium anvendes også til reduksjonsmiddel ved fremstilling av andre ferrolegeringer og metaller i silikotermiske prosesser, og knust ferrosilisium brukes for fremstilling av tunge væsker til bruk ved visse former for oppredning.

Fremstilling

De fleste ferrolegeringer fremstilles ved smelting i elektrisk industriovn med koks som reduksjonsmiddel. Lavprosentig ferromangan (spiegel) og lavprosentig ferrosilisium kan fremstilles i masovn. Visse spesielle ferrolegeringer produseres ved aluminotermi.

Per 2009 produseres det cirka 16,6 mill. tonn ferrolegeringer i verden. Land i det tidligere Sovjetunionen er de som forbruker og produserer mest.

Norge har en sterk internasjonal posisjon i ferrolegeringsindustrien. Ferromangan, ferrosilisium, ferrokrom og silikomangan produseres i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg