fastvare (IT)

Artikkelstart

Fastvare er programvare som ikke kan endres i en datamaskin. Programmet ligger i en del av arbeidslageret som ikke kan endres (skrives over) av maskinen selv under vanlig drift. Alle datamaskiner har fastvare, det er programmet som utføres når maskinen starter opp.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk firmware

I apparater som er bygget opp rundt en liten datamaskin eller en mikrokontroller er det vanlig at hele programmet ligger i ikke- skrivbart lager (ROM - read only memory). Det innebærer at apparatets logikk eller oppførsel ikke kan endres uten en fysisk omprogrammering. For å endre oppførsel må lagerbrikken med programmet byttes ut med en ny lagerbrikke, eller lagerbrikken kan programmers om med spesielle apparater (se EPROM og EEPROM). Fordelen ved fastvare i ROM er at programmet ikke kan ødelegges ved uhell eller «hackes» via Internett. Programmer i fastvare er klar til utførelse, det er ingen oppstarttid.

Datamaskiner med fastvare som en del av større enhet kalles også innebygd system, på engelsk: «embedded system».

Mye av det som før måtte distribueres som fastvare, er i dag programsystemer som er distribuert og vedlikeholdt gjennom Internett. Det gjør det lettere å rette opp feil og forbedre funksjonalteten til programvaren, men programmene blir også mer sårbare ved at de lettere kan utsettes for ondsinnede eller uønskede endringer.

For å kunne endre programmer via Internett er det nødvendig å ha et skrivbart permanent lager - for eksempel en disk eller et flashlager for å lagre brukerprogrammet. For å utføres må brukerprogrammet lastes inn i et arbeidslager. Dermed er det bare administrasjonsprogrammet (monitor, operativsystem) som er egentlig fastvare. Brukerprogrammet er ikke lenger fastvare.

Kommentarer (2)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg