Fastvare er programvare som ikke kan endres i en datamaskin. Programmet ligger i en del av arbeidslageret som ikke kan endres (skrives over) av maskinen selv under vanlig drift. Alle datamaskiner har fastvare, det er programmet som utføres når maskinen starter opp. 

I apparater som er bygget opp rundt en liten datamaskin eller en mikrokontroller er det vanlig at hele programmet ligger i ikke- skrivbart lager (ROM - read only memory). Det innebærer at apparatets logikk eller oppførsel ikke kan endres uten en fysisk omprogrammering. For å endre oppførsel må lagerbrikken med programmet byttes ut med en ny lagerbrikke, eller lagerbrikken kan programmers om med spesielle apparater (se EPROM og EEPROM). Fordelen ved fastvare i ROM er at programmet ikke kan ødelegges ved uhell eller «hackes» via Internett. Programmer i fastvare er klar til utførelse, det er ingen oppstarttid. 

Datamaskiner med fastvare som en del av større enhet kalles også innebygd system, på engelsk: «embedded system».

Mye av det som før måtte distribueres som fastvare, er i dag programsystemer som er distribuert og vedlikeholdt gjennom Internett. Det gjør det lettere å rette opp feil og forbedre funksjonalteten til programvaren, men programmene blir også mer sårbare ved at de lettere kan utsettes for ondsinnede eller uønskede endringer.

For å kunne endre programmer via Internett er det nødvendig å ha et skrivbart permanent lager - for eksempel en disk eller et flashlager for å lagre brukerprogrammet. For å utføres må brukerprogrammet lastes inn i et arbeidslager. Dermed er det bare administrasjonsprogrammet (monitor, operativsystem) som er egentlig fastvare. Brukerprogrammet er ikke lenger fastvare. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.